درخشش پتروشیمی در منطقه آزاد چابهار

جستجو
صفحه اصلی
چهارشنبه ۲ آبان ۱۴۰۳
درخشش پتروشیمی در منطقه آزاد چابهار
درخشش پتروشیمی در منطقه آزاد چابهار

جهان پتروشیمی/۶۸ مجتمع پتروشیمی برای اثبات جایگاه صنعت نفت، کافی است بدانیم ۲۳ پالایشگاه گازی و ۶۸ مجتمع پتروشیمی در کشور داریم که البته در زمینه احداث پالایشگاه و پتروشیمی خودکفا هستیم و بیش از ۸۶ درصد تجهیزات حوزه صنعت نفت در داخل کشور تولید می‌شود. جالب تر آنکه صنعت پتروشیمی در ایران با استقبال چشمگیری رو به رو شده و رونق تولید در این عرصه باعث شده علاوه بر تامین نیاز داخلی، صادرات محصولات پتروشیمی ایران از مرز ۱۴ میلیارد دلار عبور کند.

کسری بودجه با نفت

سالهاست کسری بودجه چالشی جدی برای دولتها بوده که بنابر اعلام وزیر نفت سابق ۴۵۰ هزار همت کسری بودجه دولت با افزایش صادرات نفت و گاز و میعانات جبران شد. اوجی ازتکمیل و راه اندازی ۱۳۲ طرح نیمه تمام و کلیدی در کشور خبر داد و گفت: با تکمیل این طرح ها و شروع طرح های جدید، رشد تولید صورت گرفت که این امر به درآمدهای ارزی کشور کمک کرد. برای اثبات توانمندی کشور، فاز ۱۱ پارس جنوبی مرزی ترین فاز مشترک میدان گازی با قطر گزینه مناسبی است، پروژه ای که توتال کار را رها کرد و اطلاعات را نیز با خود برد، اما تکمیل و بهره برداری از فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۶۰۰ میلیون دلار برای تحریم کنندگان باور پذیر نبود.

افزایش ظرفیت پتروشیمی

البته هرگز متوقف نشدیم و در دو سال گذشته ۶ میدان نفتی با سرمایه گذاری خارجی به بهره برداری رسید و بانک ها برای مشارکت در بخش تولید ورود کردند، در نتیجه یک میدان مشترک بلاتکلیف هم نداریم. همچنین در زمینه پتروشیمی ۵ میلیون تن به ظرفیت محصولات پتروشیمی افزوده شده که هر چقدر این میزان بیشتر شود موجب جلوگیری از خام فروشی و بی اثر سازی تحریم منجر می‌شود.

همچنان نیازمند توسعه

این همه آمار امیدوار کننده در شرایطی رقم خورده که هنوز تا رسیدن به ایده ال ها فاصله زیادی داریم. هنوز پروژه های بسیاری در عرصه پتروشیمی در مراحل گوناگون وجود دارد که می‌تواند تاثیرات چشمگیری بر رونق اقتصادی کشور داشته باشد، پروژه هایی که نیاز به حمایت و هدایت دارد تا به اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت دست یابیم.

ظرفیت چشمگیر چابهار

تولید محصولات پتروشیمی، دو خصیصه آب بری و انرژی بری دارد. این دو خصیصه باعث می‌شود تا احداث پروژه های پتروشیمی در کنار دریاها و خطول لوله گاز و نفت تعریف شود. منطقه آزاد چابهار در این خصوص ظرفیت بسیار بالایی دارد که مدیریت منطقه در این خصوص درک درستی دارد و با اطلاع رسانی گسترده، توانسته سرمایه گذاران بخش پتروشیمی را جذب منطقه آزاد چابهار کند. عملکرد مدیران منطقه به اندازه ای کارآمد بوده که مدیر عامل منطقه آزاد چابهار با اعلام اینکه چابهار به عنوان هاب سوم پتروشیمی ایران در نظر گرفته شده گفت: اکنون هشت واحد پتروشیمی در این منطقه در حال ساخت و ساز و فعالیت‌های کارگاهی است و پیش‌بینی می‌شود تا ۱۴۰۴، صادرات محصولات پتروشیمی از این شهرستان آغاز شود.

توسعه بنادر

پتروشیمی از جمله محصولات صادرات محور است که نزدیکی به دریا می‌تواند امتیاز بزرگی برای پتروشیمی ها باشد زیرا به سرعت و کمترین هزینه می‌توانند محصولات خود را به جهان صادر کنند. در این رابطه حمیرا ریگی با اعلام اینکه یکی از مهمترین سرمایه‌گذارانی که به تازگی در چابهار ورود کردند، سرمایه‌گذاران هندی فعال در حوزه بندر هستند گفت: امسال شاهد امضای یک قرارداد ۱۰ ساله بین ایران و هند بودیم که هدف اصلی آن توسعه زیرساخت‌های بندر چابهار است. این قرارداد نشان از اهمیت چابهار به عنوان یکی از دروازه‌های اقتصادی ایران در روابط بین‌المللی دارد.

نقش اسکله‌ها در توسعه بندر

رییس هیات مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد چابهار گفت: با اشاره به اسکله‌های شهید بهشتی و کلانتری گفت: این اسکله‌ها به عنوان زیرساخت‌های کلیدی، بخشی از سرمایه‌گذاری‌های هندی‌ها را به خود اختصاص داده که مرحله اول این سرمایه‌گذاری‌ها به اپراتوری و توسعه بندر چابهار مربوط می‌شود.وی با یادآوری نشست‌هایی که با سفیر هند در تهران داشته گفت: در این نشست توافقات خوبی در زمینه توسعه سرمایه‌گذاری‌ها در بخش‌های زیرساختی و صنایع مختلف حاصل شد که امیدواریم این روند ادامه یابد و شاهد افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در چابهار باشیم.