تصویب ۱۰ پیشنهاد برای رونق و تحول در بازار سرمایه

جستجو
صفحه اصلی
یکشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۰
تصویب ۱۰ پیشنهاد برای رونق و تحول در بازار سرمایه
تصویب ۱۰ پیشنهاد برای رونق و تحول در بازار سرمایه

جهان پتروشیمی /مجید عشقی درباره جزئیات تصویب ۱۰ پیشنهاد برای بازار سرمایه و در پاسخ به این پرسش که با اعمال این پیشنهادها قرار است دقیقاً چه اتفاق هایی در بازار بورس بیفتد و آیا قدرت صندوق تثبیت بازار سرمایه هم افزایش پیدا می‌کند؟، افزود: در مورد پیشنهادهایی که در ستاد اقتصادی دولت ارائه شد، به این سمت پیش رفتیم که جلوی افزایش شدید هزینه‌های بخش‌های تولیدی صنعتی را بگیریم و از یک طرف هم به صندوق تثبیت بازار سرمایه کمک کنیم و در بندهای دیگری هم در بخش‌هایی از بازار اثر گذار خواهد بود.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: یک بندی که مورد توجه فعالان بازار و با حمایت شخص رئیس‌جمهوری مورد توجه قرار گرفت و انشاءالله انجام خواهد شد، بحث افزایش قدرت صندوق تثبیت بازار سرمایه است تا بتواند در مواقع بحرانی با فعالیت خودش به ثبات بازار کمک کند.

عشقی افزود: همچنین قرار است این صندوق علاوه‌ بر ردیف بودجه مشخصی که در بودجه ۱۴۰۱ در نظر گرفته شده، یک عدد خیلی بیشتری تقریبا ۱۰ برابر آن عدد هم از طریق انتقال سهام و در واقع نقدینگی به این صندوق کمک شود تا این صندوق بتواند به وظیفه خود عمل کند.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی براینکه شنیده‌ شده است ۵۰ هزار میلیارد تومان منابع به‌ جز چند ردیف منابع قبلی به صندوق تثبیت واریز می‌شود، آیا این موضوع درست است؟، گفت: بله، ما مذاکره‌ای که داشتیم قرار شد تا این عدد به صندوق تثبیت بازار سرمایه اضافه بشود تا بتواند از سهم های بازار حمایت کند و یک جریان ورودی خوبی به بازار تزریق شود.

همچنین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه امسال فروش سهام دولتی در بورس صفر بود، گفت: برای سال آینده پیشنهاد انتشار اوراق دولتی به ۸۸ هزار میلیارد تومان رسید.

‌مجید عشقی در گفتگو با فارس‌ در پاسخ به این پرسش که با توجه به تامین مالی از بورس کشور امسال دولت چقدر از این بازار تامین مالی کرده است، اظهار کرد: بر اساس گزارش‌هایی که ارائه شده است بخشی از تامین مالی از طریق فروش اوراق اسناد خزانه بوده است که امسال اوراق نقدی حدود ۵۳ هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه فروخته شد‌ که البته کل این مبلغ برای بازپرداخت بدهی قبلی دولت دوباره به بازار و سیستم بانکی و مالی برگشته است.

رئیس سازمان بورس گفت: یک بخش از اوراق اسناد خزانه بوده است که از سوی دولت به میزان حدود ۱۰۳ هزار میلیارد تومان در سال جاری منتشر شده که این مبلغ در اختیار خود خزانه قرار دارد و یک رقم کوچک دیگر در حد ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان از این اوراق به پیمانکارانی داده شده است که از دولت طلب داشته‌اند که البته پیمانکاران هم اغلب اوراق را در بازار به قیمت‌های جاری عرضه کرده‌اند که آن هم فروش رفته است.

عشقی گفت: در زمینه فروش سهام دولت امسال تقریبا صفر بوده و فروش سهام دولتی نداشته است، بقیه تامین مالی در بازار سرمایه مربوط به شرکت‌های بورسی بوده است که از طریق افزایش سرمایه شرکت‌ها بوده که به تامین مالی برای شرکت‌ها انجام می‌دهد.

وی در پاسخ به اینکه در لایحه بودجه ۱۴۰۱ چقدر اوراق پیش‌بینی شده است؟ گفت: البته این هنوز پیشنهاد است و مصوب نشده، اما رقم آن نسبت به سال جاری کاهش داشته و رقم اوراق از حدود ۱۷۰ هزار میلیارد تومان سال جاری به کمتر از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان (۸۰ هزار میلیارد تومان) کاهش یافته که البته آن هم به شرایط بازار بستگی دارد و عمده این اوراق با هدف بازپرداخت بدهی دولت و هزینه اوراق قبلی خواهد بود.

همچنین رئیس سازمان بورس از ارائه پیشنهادی برای ارتقای معافیت مالیاتی ۵ درصدی شرکت‌هایی که می‌خواهند وارد بورس شوند، در سال آینده خبر داد.

مجید عشقی، در پاسخ به این پرسش که اگر شرکت‌ها وارد بورس شوند، شفاف شده و مالیات واقعی را می‌توان از آنها اخذ کرد، برای این کار چه اقدامی انجام داده‌اید که وی گفت: در قالب یک پیشنهاد در لایحه بودجه ۱۴۰۱ آورده شده است که معافیت مالیاتی شرکت‌هایی که می‌خواهند وارد بازار سرمایه شوند، افزایش یابد در این زمینه پیشنهاد شده است، شرکت‌هایی که سال آینده وارد بورس شوند ۵ واحد درصد مالیات بر درآمد آنهاکاهش یابد.این برای شرکت‌هایی است که می‌خواهند وارد بورس شوند و امیدواریم مجلس هم این پیشنهاد دولت در لایحه بودجه را تصویب کند. وی گفت: معافیت مالیاتی تشویق خوبی برای شرکت‌ها در ورود به بورس است، همچنین به تناسب افزایش جایگاه شرکت‌ها در بورس و ارتقاء رتبه آنها از بازار پایین تر به بازار بالاتر معافیت مالیاتی هم بیشتر می‌شود.

به عنوان مثال برای ارتقاء یک شرکت از بازار پایه به بازار اصلی بورس یا فرابورس باز هم معافیت مالیاتی این شرکت‌ها افزایش می‌یابد و شرایط معاملات این شرکت‌ها هم بهتر می‌شود.

رئیس سازمان بورس تأکید کرد: در حال حاضر مشکل خاصی در پذیرش شرکت‌ها در بورس و فرابورس نداریم، تلاش بر این است که هیأت پذیرش بگونه‌ای رفتار کند که مشکلی در پذیرش شرکت‌ها در بازار سرمایه نباشد و این امر تسهیل می‌شود.

عشقی گفت: در حال حاضر یک فهرست ۲۰ تایی از شرکت‌ها آماده حضور و پذیرش در بورس هستند که کارهایشان انجام شده و در صف عرضه اولیه سهام خود برای ورود به بورس قرار دارند.

عشقی در برابر پرسش دیگری مبنی بر سامانه ایرانی معاملات بورس گفت:‌ سامانه ایرانی معاملات تقریباً آماده است و ما در مورد نحوه انتقال معاملات برخی از نمادها در بورس کارشناسی می‌کنیم، ابتدا باید آزمایش شود، چون یک سامانه برخط و آنلاین است و نمی‌شود روی آن زیاد ریسک کرد.

رئیس سازمان بورس گفت: سعی می‌کنیم ابتدا یکسری از بازارهای فرابورس را معاملات را منتقل کنیم و به ترتیبی این معاملات منتقل شود، ریسکی متوجه بازار سرمایه نشود.

خبر دیگر اینکه عضو شورای عالی بورس گفت: دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ رویکردی مبنی بر عدم استقراض از بانک مرکزی داشته که این امر به طور حتم می‌تواند سبب جلوگیری از افزایش شدید تورم و بهبود وضعیت اقتصادی کشور شود.

سید موسی فیض فلاح شمس به عدم استقراض از بانک مرکزی و تاثیر آن بر جلوگیری از افزایش تورم اشاره کرد و گفت: استقراض از بانک مرکزی باعث افزایش پایه پولی می‌شود که این امر به طور حتم اثر مستقیم خود را بر روی حجم نقدینگی و همچنین خلق پول جدید می‌گذارد.

وی ادامه داد: با توجه به وجود مصائب و مشکلات مربوط به استقراض از بانک مرکزی در دولت‌های گذشته، شاهد تلاش دولت برای تامین مالی از طریق استقراض از بانک مرکزی بودیم که این امر مشابه با چاپ پول جدید عمل می‌کند. شمس خاطرنشان کرد: با توجه به شناخت مسوولان نسبت به ایجاد چنین مشکلاتی در استقراض از بانک مرکزی، دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ اشاره‌هایی را نسبت به عدم استقراض از بانک مرکزی داشت که این امر به طور حتم می‌تواند سبب جلوگیری از افزایش شدید تورم و بهبود وضع اقتصادی کشور شود.

عضو شورای عالی بورس تاکید کرد: این موضوع نباید فراموش شود که مساله افزایش و کاهش تورم، تحت تاثیر مجموعه‌ای از عوامل قرار دارد و عواملی مختلف در ایجاد آن نقش خواهند داشت؛ بنابراین افزایش تورم در اقتصاد کشور را نمی‌توان فقط ناشی از یک موضوع خاص دانست.

وی معتقد است که تورم علاوه بر تحت تاثیر قرار گرفتن عوامل ساختاری، وابسته به برخی از عوامل غیرساختاری است که باید تلاش لازم برای رفع آن صورت گیرد.

شمس گفت: البته، فقط انتشار اوراق و تامین مالی از طریق استقراض به تنهایی تاثیرگذار بر تغییر نرخ تورم نیست، بلکه در این زمینه برخی از مسایل وجود دارند که باید مجموعه آن را در کاهش تورم در نظر گرفت و به مرحله اجرا رساند.

عضو شورای عالی بورس با اشاره به جزییات لایحه بودجه ۱۴۰۱ و تاثیر مستقیم آن بر معاملات بورس افزود: لایحه بودجه سال آینده باید همراه با برخی از مزیت‌ها و تصمیمات مثبت در نظر گرفته شود که با تصویب آن شاهد تاثیر مثبت لایحه بودجه ۱۴۰۱ به نفع بازار سرمایه خواهیم بود.

شمس اظهار داشت: برای مثال موضوع کاهش پنج درصدی معافیت‌های مالیاتی در شرکت‌های بورسی و موضوع معافیت‌های مالیاتی بر روی صادرات در صورت برگشت ارز از جمله تصمیمات مثبتی است که به نفع شرکت‌های بورسی حاضر در بازار سرمایه و بهبود روند معاملات آن خواهد بود.

عضو شورای عالی مجلس خاطرنشان کرد: موضوع دیگر مربوط به صحبت‌های رییس سازمان بورس در خصوص مذاکره و توافق با رییس کل بانک مرکزی در مورد محاسبه ارزهایی است که به نیما صادر می‌شوند و باید آن را برمبنای قیمت بازار آزاد حساب کرد که قاعدتا این اتفاق با اثر بسیار مثبتی در بازار سرمایه و اقتصاد کشور همراه می‌شود.

وی معتقد است که برخی موارد در بودجه به نفع معاملات بازار سرمایه در نظر گرفته شده است و می‌تواند با اثرگذاری مثبت بر روند این بازار همراه باشد./ایرنا